"Człowiek musi być jak kucharz przyrządzający sushi:
siekać, krajać, przycinać, aż nada własnemu życiu
albo jego wspomnieniu postać apetycznych kąsków."
/Yiyun Li/
"A man must be like a chef making sushi:
chop, slice, trim until he gives his own life
or his memory the form of appetizing morsels."
/Yiyun Li/
Już od kilku miesięcy tkwił w mojej głowie pomysł, aby wybrać się na jakieś profesjonalne warsztaty kulinarne. Powoli zaczęłam przeglądać różnego rodzaju oferty w tym zakresie i wraz z moją koleżanką zdecydowałyśmy się finalnie na warsztaty przyrządzania sushi. Nasz wybór padł na Akademię Gotowania The Best Food. Same warsztaty natomiast odbyły się w drugiej połowie stycznia w Poznaniu.W ramach programu miałyśmy opanować tajniki przyrządzania futomaków z łososiem, hosomaków, nigiri z tamago i łososiem oraz uramaków z surimi. W trakcie trwania warsztatów dodatkowo poznałyśmy historię oraz ciekawostki dotyczące sushi. Wszystko to pod okiem doświadczonego sushi mastera, który cierpliwie odpowiadał na nasze pytania i chętnie dzielił się z nami posiadaną przez siebie wiedzą. Dowiedzieliśmy się jak prawidłowo ugotować ryż do sushi a także dzięki wiedzy praktycznej, jak samemu w warunkach domowych przyrządzić różne rodzaje sushi samodzielnie.
For several months now, the idea of going to some professional cooking workshops has been stuck in my head. Slowly, I started browsing all sorts of offers in this regard, and my friend and I finally decided on a sushi-making workshop. Our choice was the company The Best Food Cooking Academy. The workshop itself, on the other hand, took place in the second half of January in Poznan.As part of the program, we were to get skills of the secrets of making futomaki with salmon, hosomaki, nigiri with tamago and salmon and uramaki with surimi. During the workshop, we additionally learned about the history and tidbits of sushi. All this under the guidance of an experienced sushi master, who patiently answered our questions and willingly shared with us the knowledge he possessed. We learned how to properly cook rice for sushi and also, thanks to practical knowledge, how to prepare various types of sushi at home by ourselves.
Po wejściu na salę, w której odbywały się warsztaty czekały na nas przygotowane stanowiska.
Upon entering the room where the workshop was held, awaited for us ready prepared stands.
Cena naprawdę nie wysoka, no i to musiałobyć fajne przeżycie, doświadczenie, w dodatku przydatne :)
OdpowiedzUsuńJa się chyba jednak do sushi nigdy nie przekonam...
Pozdrawiam
Bardzo fajne i teraz wiem jak zrobic sobie warzywne sushi :-)
UsuńWow, świetne te warsztaty! Na dobre sushi, przynajmniej moim zdaniem, dość ciężko trafić, ale takie świeżutkie, wykonywane pod okiem mistrzów... to musi być poezja :D
OdpowiedzUsuńNo nie jest łatwo, a sama lubię :-)
UsuńŚwietna sprawa :) byłam kiedyś na warsztatach sushi i bardzo mi się podobało, chętnie poszłabym jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńFajny pomysł dla osób zainteresowanych robieniem sushi.
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę
UsuńŚwietny pomysł! Koleżanka była kiedyś na warsztatach robienia mojito i potem zawsze wytykała błędy, które popełniają barmani. :D
OdpowiedzUsuńTe z łososiem całkiem eleganckie wyszły. :)
ha ha coś w tym jest :-)
UsuńFajnie nauczyć się przyrządzić coś dobrego, przy okazji takie warsztaty to musi być świetna zabawa :). No to teraz wiem do kogo wpaść na sushi :D
OdpowiedzUsuńDokładnie i naprawdę dobrze się bawiłyśmy :-)
Usuńale super sprawa takie warsztaty:) sama bym wzięła w nich udział
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńKtoś miał ciekawy pomysł na takie warsztaty. Ja jeszcze nigdy nie jadłam sushi :)
OdpowiedzUsuńJa swoje pierwsze źle wspominam, ale kolejne :-)
UsuńŚwietne warsztaty.
OdpowiedzUsuńWszyscy na tym korzystają: organizatorzy i uczestnicy. Pod okiem profesjonalistów wykonywać takie pyszności- super. Widać Twoją zadowoloną buzię.
Pozdrawiam serdecznie
Dokładnie warto- dobrze się przy tym bawiliśmy
UsuńCiekawe i praktyczne szkolenie. Co do samego sushi, to nigdy nie jadłam takich dań. Coś nie mogę się przekonać, ale może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńSuper są takie warsztaty kulinarne, ale sushi to w ogóle nie moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńRozumiem :-)
UsuńMiałam na coś takiego iść ale prezent ( kupon) mi przepadł . Super to brzmi
OdpowiedzUsuńszkoda bo serio warto
UsuńNaprawdę super sprawa dla kogoś kto lubi to danie, ja nie jestem fanką surowej ryby :) Jakoś tak niezbyt do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ja jadłam te warzywne - na szczęście można zawsze po takich warsztatach to co się zrobiło zabrać do domu :-)
UsuńUwielbiam sushi, a takie warsztaty to bardzo fajna sprawa:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię
Usuńlove sushi... one of my favorites...
OdpowiedzUsuńCongratulation for your certificate.... great achievement.
thank you dear xx
UsuńA great idea to do such a course, dearest Karo. I believe you that homemade sushi tastes great!
OdpowiedzUsuń(Mmm, I love it!)
ALL THE BEST from Austria and Happy Valentine's Day ❤️, Traude
https://rostrose.blogspot.com/2023/02/costa-rica-5-kapitel-la-paz-waterfall.html
oh yes indeed :-)
UsuńSwietne warsztaty. Nigdy nie robiłam sama sushy
OdpowiedzUsuńJa wcześniej też nie
UsuńŚwietna sprawa takie warsztaty. Sama chętnie bym się na takie wybrała. ;)
OdpowiedzUsuńSuper wydarzenie. Nie każdy potrafi je robić. Sama bym chciała się nauczyć
OdpowiedzUsuńPolecam takie kursy
UsuńFajnie, że próbujesz nowych rzeczy! To musiało być super doświadczenie :)
OdpowiedzUsuńByło :-)
UsuńBardzo, bardzo pomału, ale przekonuję się do sushi
OdpowiedzUsuńnic na siłę :-)
UsuńAle ciekawe warsztaty! Mój mąż jest naszym domowym mistrzem sushi :) Oczywiście do prawdziwego mistrza mu jeszcze daleko, ale myślę że ma duży potencjał, bo ten rodzaj sushi który robi świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńto najważniejsze :-)
UsuńUwielbiam sushi. Z chęcią wzięłabym udział w takich warsztatach 😁!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Justyna
Warto :-)
UsuńŚwietne takie warsztaty. Szkoda, że u mnie nie organizują takich
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sushi. Nigdy sama nie odważyłam się go robić
OdpowiedzUsuńWow jakie czadowe warsztaty. Sama bym chętnie spróbowała zrobić. Póki co udało mi się zrobić ramen i o dziwo wyszedł bardzo dobry. Przynajmniej moim dziewczynom bardzo smakował. A co do sushi TK moje koty też je uwielbiają 🤣🤣🤣. Co rusz to kradną te z łososiem.
OdpowiedzUsuńMiłego tygodnia
Kasinyswiat